24 мигранти се удавиха в Егейско море, 10 от тях са деца (обновена)

12:02, 28 яну 16 / Свят 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двадесет и четирима  мигранти,  10 от които деца, са се удавили при поредното корабокрушение в Егейско море, съобщава гръцката брегова охрана, цитирана от АФП.

Причината за инцидента, станал рано тази сутрин, е спукване на надуваемата лодка, с която групата от около 35 бежанци се е опитала да премине от Турция на гръцкия остров Самос в Егейско море. В студените води са се удавили пет момичета и пет момчета.

При операция след инцидента гръцката брегова охрана и европейската гранична агенция "Фронтекс" спасиха 10 души. 

Бреговата охрана на Гърция и кораби на европейската гранична агенция „Фронтекс” претърсват района около мястото на крушението. Открити са 13 мъртви тела, а 11 души се водят безследно изчезнали.

Това е вторият инцидент в рамките на два дни. В сряда лодка с мигранти потъна в района на гръцкия остров Кос. При инцидента загинаха седем души, сред които две деца. 

Въпреки лошото време и настъпването на зимата инцидентите със смъртни слуачаи, в Егейско и Средиземно море не намаляват. Почти при всяко корабокрушение сред жертвите има и деца.

Темпът на трагедиите не намаля и заради сделката между ЕС и Турция, при която южната ни съседка обеща да положи повече усилия за задържане на мигрантите на своя територия и ограничаване на човешкия трафик към Европа.

Вчера Европейската комисия постави срок от 3 месеца на Гърция да подобри регистрацията на мигрантите, вече пристингали на островите й, като част от усилията по ограничаването на потока. Една от новите "горещи точки" за посрещане и регистриране на мигранти ще бъде остров Самос.

Статистика

46 240 бежанци са влезли в Европа през Средиземно море от началото на годината. 44 040 от тях са преминали през Гърция, а 2200 през Италия, отбеляза говорител на Върховния комисариат за бежанците към ООН.

84%, са бежанци, граждани на страни, разположени в зони на конфликти. 200 души са загинали или се водят безследно изчезнали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама