Проверка на източилите КТБ за принадлежност към ДС, БСП се опитва да я спре

11:54, 28 яну 16 / Политика 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов заедно с техния колега от ГЕРБ Методи Андреев ще настояват Комисията по досиетата да направи проверка сред лицата, получили необезпечени кредити от фалиралата КТБ за принадлежност към Държавна сигурност. Те ще поискат проверката да обхване и тези, които са правили цесии и прихващания.

Минути преди тримата да обявят своите намерение, пред журналисти в Народното събрание излязоха няколко депутати от БСП, които отново заявиха, че искат закриване на Комисията по досиетата и прекратяване на нейната дейност.

“Защо БСП толкова неистово иска закриване на Комисията по досиетата? Една от причините е защото те разбраха, че ние ще настояваме новите кредитни милионери да бъдат проверени за принадлежност към ДС. И те не искат да има комисия, за да няма проверка. Така проверка е имало през 90-е години за тогавашното източване на банки”, коментира Мартин Димитров (Реформаторски блок).

Методи Андреев пък припомни, че един от вносителите на проектопромените на БСП - Таско Ерменков, е в конфликт на интереси, защото е обявен за офицер на РУМНО.

"Столетницата" иска закриване на комисията, тъй като според тях само внасяла раздори в българското общество и не е допринесла за нищо друго. Атанас Мерджанов, зам.-председател на червените депутати, дори обвини управляващите в "лустрационен хъс".

Законопроектът на БСП предлага всички архиви от Комисията по досиетата да бъдат съхранени в Институт по национална памет.

Някога ще се стигне до Институт по национална памет, но ние все още не изучаваме безпристрастно историята на комунизма, още се правят опити онова време да се представя като хубаво, посочи още Методи Андреев. В отговор на въпрос той също поиска оставката на главния прокурор и заради това, че Сотир Цацаров оспори пред Конституционния съд приетите от Народното събрание текстове, според които няма давност за престъпленията на комунизма. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама