Няма преливащи язовири в Шуменска област

11:41, 28 яну 16 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През изминалото денонощие в Басейнова дирекция „Черноморски район“ няма постъпили сигнали и информация за преливащи язовири на територията на областта, както и за проблемни и критични нива по реките Камчия и Врана, съобщиха от дирекцията. 

Промените в метеорологичните условия в страната се следят постоянно, включително и  обстановката за област Шумен. В обхвата на Басейнова дирекция „Черноморски район“ попадат 25 язовира, които са територията на област Шумен, от тях няма  в предаварийно или аварийно състояние. Язовирите сa в добро техническо състояние.

След извършените през есента на 2015 г. проверки на проводимостта на речните легла и техническото състояние на язовирите на територията на област Шумен, не е констатирана намалена проводимост на речното легло на разстояние до 500 м след язовирните стени.

Към настоящият момент и с цел поддържане на свободен обем с минимални количества се изпускат 10 язовира в Шуменска област: „Хитрино“ в общ. Тервел, „Кацица“ и „Кълново“ в общ. Смядово, „Драгоево“ в общ. Велики Преслав, „Тръница“, „Писарево“ и „Преселка“ в общ. Нови пазар, „Шумен“, „Дибич“ и „Лозево“ в общ. Шумен.

По прогнози на НИМХ-БАН, днес и през следващите два дни поради снеготопене,  нивата на водите във водосборите на реките в Черноморския басейн се очаква да се повишат.

При възникнала евентуална опасност и с цел предприемане на мерки за ограничаване и предотвратяване на последствията от вредното въздействие на водите, Басейнова дирекция уведомява компетентните органи - кметове по общини, „Гражданска защита“ и др.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама