Полицията предупреждава за нов сценарий на телефонни измами

10:03, 28 яну 16 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жена от Асеновград е била измамена с 2000 лева. Вчера, около 20.00 часа 80-годишна пенсионерка се е оплакала в управлението, че в ранният следобед е получила обаждане от мъж, за който се заблудила, че е внука и и била помолена за пари назаем за закупуване на климатици. Възрастната жена събрала 2000 лева, които предала на “приятел на внука си”, дошъл в близост до дома и.

Получените през последните месеци сигнали на потърпевши дават основание на ОДМВР Пловдив да сигнализира за нов сценарий, ползван в познатата вече телефонна схема за измами. В случая непознат глас, представящ се за роднина, съобщава на жертвата – обикновено възрастни хора, че в момента е попаднал на много изгодна оферта за закупуване на климатици и е необходимо “да се реагира на момента” със сума пари необходима за даване на капаро или закупуването им. Обикновено трето лице е изпратено да прибере сумата от жертвите на уговорено по телефона място. От полицията отново припомнят основните правила, за да се избегне измамата. Първата и основна стъпка е, независимо от спешността на поисканата услуга, потърпевшите да потърсят връзка с близките си или със съсед. "Добре е на възрастните хора да се напомня за подобни телефонни измами, да знаят, че в никакъв случай не трябва да споменават пред непознати или по телефона имената си и личните си данни. Те трябва да са спокойни, че не биха могли да пострадат, ако затворят телефона или в директния разговор категорично да заявят, че това е измамна схема, за която знаят", категорични са униформените.

Измамени възрастни хора има в цялата страна. Само за две седмици в Пловдив има 2 случая на ужилени пенсионерки, регистрирани са и измами в Кубрат, Русе и Сливен. Ако гражданин е станал жертва на измама, той трябва незабавно да се обърне към най-близкото районно управление или да позвъни на тел. 112. Ако възрастта му не позволява, негови близки също могат да сторят това. Криминалистите са категорични, че бързата реакция при този вид измами и предоставянето на точна информация за случилото се (дата, времеви период, през който е получено обаждането и т.н.) е много важна за успешното разследване на този вид престъпления.

Полицаите уточняват, че все още един от най-използваните сценарии остава  "болният роднина" или  "близък пострадал от пътно - транспортно произшествие".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама