Куртовска капия и розов домат "цъфват" на картичка

07:58, 28 яну 16 / Любопитно 25 572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Читалище "Любен Каравелов – 1897” – с. Куртово Конаре публикува 1000 картички със застрашени от изчезване местни зеленчукови и овощни сортове. "Те са общо 10 на брой и в момента се отглеждат само в пет-шест частни двора в Куртово", съобщи секретарят на читалището Емилия Шушарова.

Тя уточни, че изчезващи са куртовската капия, плоския боб и сорт местен розов домат. Сред редките сортове са известните в миналото ябълка- куртовка и праскова, също наречена на името на селото.

Читалището с помощта на доброволци е успяло да събере и сортова банка с изчезващите култури, а вече има изградена и биоградинка, в които те са засети заедно с няколко местни билки и подправки. Проведено е и обучение на децата от четири детски градини и осем училища на територията на Община Стамболийски на тема за старите местни сортове. Обучение е имало и сред по-възрастното население от региона. Всичко това за осем месеца в рамките на проекта „Памет за бъдещето” по Програмата за подкрепа на НПО по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Заключителната среща по проекта е днес в НЧ „Любен Каравелов – 1897” – с. Куртово Конаре.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама