Гласуват бюджета на София

07:42, 28 яну 16 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес Столичният общински съвет ще гледа доклада за бюджета на столицата за 2016 г. Тази година общината ще разполага с 1,19 млрд. лв., което е с близо 300 милиона по-малко от миналата година. Капиталовата програма е на стойност 380.9 млн. лева, собствените приходи са 589 млн. лева.

Очаква се дебатът за бюджет 2016 в местния парламент да е много сериозен, тъй като групата на БСП заяви, че няма да го подкрепи. Общинските съветници от коалиция "Сердика" свикват извънредна пресконференция преди заседанието на съвета, на която да обяснят с кои пера от бюджета не са съгласни и какви са предложенията им за промени.

По време на обсъждането на доклада в постоянните общински комисии съветникът от "Движение 21" Стоян Александров неколкократно изказа несъгласието си с част от предвидените разходите за различни направления. 

Парите за София тази година ще са по-малко, защото парите по европроекти, които ще постъпят в бюджета на Столичната община са 195 млн.лв., което е с 200 милиона по-малко от 2015 г.

Няколко са звената, които ще получат значително повече средства тази година. Най-много са увеличени парите за озеленяване – от 14,6 на 20 млн.лв. 10 милиона отгоре ще бъдат отделени и за ремонт и рехабилитиране на улици. Разходите за почистване също скачат – от 97,7 на 113,7 млн.лв.

С 30 милиона повече общината е предвидила и за почистване на града, управление на отпадъците, озеленяване, ремонт на улици, водоснабдяване и канализация. За тези основни дейности в бюджета са отделени 223,6 млн. лева. 

Големите приходи, които ще влязат през 2016 г. в общинската хазна, ще са отново от данъци и общински такси -   263,1 млн.лв. от от данъци – с 3 милиона повече от тази година и 238 млн.лв. - общински такси.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама