Нивото на р. Дунав в българския участък се понижава

07:15, 28 яну 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в Северна България, по Черноморието и в Централна Южна България снеготопенето ще е от 3 до 5 литра на квадратен метър.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн са започнали повишения на речните нива. По-значителните, вследствие снеготопенето, се очакват в периода 28-29.01.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 28 и 29.01 около средномногогодишната стойност. От вчера започнаха повишения във водосбора вследствие снеготопенето. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира високи стойности на нивата и водните количества в долното течение на р. Русенски Лом вследствие работата на хидротехническите съоражения.

Прогнозиранато водно количество в долното течение на реката на 28, 29 и 30.01 ще бъде около и над средномногогодишната стойност. В резултат от снеготопенето по-значителни повишения на нивата се очакват  днес и утре. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

В същото време нивото на р. Дунав в българския участък се понижава. За 29 януари прогнозата на АППД при Русе е за спадане с 46 cm, очаквано ниво 244 cm.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама