Младата пианистка Нора Габровска с гастрол в Шумен

07:11, 28 яну 16 / Култура 25 748 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Младата пианистка Нора Габровска ще солира в концерт на Държавен симфоничен оркестър-Шумен, съобщиха от културния институт в града. Културното събитие е в четвъртък от 18.35 часа в зала “Проф. Венета Вичева”. Концертът, под диригентството на Калина Василева, е посветен на 260 години от рождението на гениалния композитор Волфганг Амадеус Моцарт.

В концертната програма са включени увертюра „Дон Жуан” и Симфония № 41 „Юпитер” от Волфганг Амадеус Моцарт, Концерт за пиано и оркестър № 1, до мажор от Лудвиг ван Бетовен.

Нора Габровска е родена в Дряново. Завършва  Природоматеметическа гимназия  „Акад.  Иван Гюзелев”  в Габрово.  Нейни преподаватели  по пиано са били   Светлин Георгиев, Илияна Ковачева и Весела Пенева. В момента е студентка втори курс в Националната музикална академия „Проф. Панчо  Владигеров”  в класа на проф. Стела Димитрова - Майсторова.

Младата пианистка е носител на многобройни отличия от различни форуми. От 2006 г. девет пъти е участвала в ежегодния Национален фестивал на музикалните школи в Пловдив, като неизменно е печелила предимно първи и специални награди, а в последните издания допълнително към соловите е получавала награди и като участник в камерни  формации.

От Националния  музикално – фолклорен конкурс „Орфеево изворче” в Стара Загора печели  награди, включително два пъти Първи.

Нора Габровска е участвала в майсторските класове на проф. Албена Димова в рамките на Международната лятна музикална академия „Родопа – 2011“  и „Родопа – 2013“ в с. Широка лъка. Получава поощрение от International Competition “Davorin Jenko”, Belgrade през 2010 и 2011. Печели III награда на Творческата среща на млади пианисти „Димитър Ненов” в Разград, 2008 г. През 2007 г. и 2014 г. печели награди от Националния конкурс на школите и паралелките по изкуствата от Североизточна България в Русе. Последният й значим успех е през 2014 г. - I награда и  Специалната  награда „Донка Куртева”  от International Competition “Vivapiano”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама