Природният газ може да поевтинее с около 20% от април

23:57, 27 яну 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поевтинявне на природния газ от месец април с близо 20%. Тази прогноза вижда председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Намалението може да доведе до по-ниски цени на топлонергията и тока у нас.

Промяната в цената на природния газ се дължи на намалението на стойностите на петрола. Това означава и по-ниски цени на топлата вода и парното, дори и на тока, обясни Иванов.

"Моите очаквания са да достигне до 20% поевтитяването, защото следя ежедневно цената на суровия петрол и ще има съответно отражение върху цената на високоефективната  енергия, произвеждана от топлофикационните заводски централи. А тази цена влияе върху добавката "Задължение към обществото", каза той.

С колко ще поевтинеят топлоенергията и тока след падането на цените на синьото гориво председателят на КЕВР не коментира. Между 7% и 10% ще бъде спадът в цените на парното и топлата вода, а за по-ефективните топлофикации и до 15%, пргогнозират експерти от бранша. 

Всяко домакинство ще бъде разглеждано отделно, когато бъде определяно кои хора са енергийно бедни и имат право на помощи за отопление, допълни Иванов.  По неговите думи няма опасност потребителите на "Овергаз" да останат без газ. Той поясни, че частната газова компания, която имаше проблеми с доставчика си "Газпром Експорт", се е споразумяла с "Булгаргаз" за срок от три години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама