Някои медии пречат при разследването на "Яневагейт", според Евродоклада

20:57, 27 яну 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Медийната среда в България намери място сред проблемите в съдебната ситема в публикувания доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и оценка в областта на правосъдието и вътрешния ред.

"Агресивните и провокационни кампании на някои медии" могат да повлияят при провеждането на прозрачно и безпристрастно разследване на казуса със скандалните записи на телефонни разговори между бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и бившия съдия Рмяна Ченалова, известен като "Яневагейт“, отбелязва Еврокомисията в доклада си.

Не е конкретизирано кои са медиите, които имат тази роля. Единствено става ясно, че медийните атаки са насочени  "срещу отделни лица в съдебната власт“. Медийната среда у нас за първи път е засегната в оценката на Европа като основна пречка при провеждането на реална съдебна реформа.

"Пристрастните отзиви в медиите в хода на дисциплинарни или наказателни разследвания представляват допълнително предизвикателство за органите на съдебната власт", пише в доклада.

"Яневагейт" присъства още в първата част на документа. Там се казва, че Висшият съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата са обявили, че ще предприемат действия по казуса "след многократни призиви за независимо разследване“. Съюзът на съдиите, министърът на правосъдието и председателят на Върховния касационен съд са част от тези, които призоваха да се започне независимо разследване.

Според ЕК скандалът около разговорите между Янева и Ченалова допълва съмненията за корупционни практики и нередности в СГС. В доклада експертите посочват, че ВСС е прключил проверката по записите на 14 януари, но при „будещи недоумение обстоятелства“. Те допълват, че решението на съвета, че няма данни за етични нарушения, е разкриткувано в отворено писмо на Съюза на съдиите „поради липса на прозрачност“.

Припомняме, че в записите се чува как премиерът Бойко Борисов е наредил на главния прокурор Сотир Цацаров да "опраска" бившия шеф на СГС. В разговорите се споменават имената на сегашния представляващ ВСС Димитър Узунов, както и на Бойко Борисов и председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров, за които се казва,че имат близки отношения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама