Захариева очаква обединение на ВСС при взимането на важните решения

19:30, 27 яну 16 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рядко Висшият съдебен съвет (ВСС) е обединен в решенията, които взима. Това заяви правосъдният министър Екатерина Захариева в ефира на БНТ във връзка с позицията на кадровия орган относно искането на управляващата коалиция той да се разпусне. Припомняме, че на днешното си заседание ВСС отказа да подаде оставка.

Захариева изрази надежда членовете на Съвета да бъдат обединени занапред при взимането на решения. Тя допълни, че не се е изненадала, след като парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок поискали оставката на ВСС. Според нея най-важното в работата на кадровия орган е „той да се стегне и да започне да изпълнява препоръките“, заложени в публикувания доклад на Европейската комисия.

Относно доклада на Еврокомисията тя каза, че той е обективен и констатира проблемите, които се наблюдават от години и все още не са решени. Захариева отбеляза, че документът показва напредък в съдебната система, но се очакват и резултати. Тя заръча той да не се възприема като поредното размахване на пръст на Еврокомисията към българските институции, а да се работи по отстраняването на негативните констатации.

„Работата на правителството е да направи ясен план, а голямата роля е на съдебната власт и на ВСС“, каза тя.

По нейните думи част от мерките вече се изпълняват, визирайки законопроекта за Закона за съдебната власт (ЗСВ), както и борбата с корупцията. Според правосъдния министър в измененията в ЗСВ трябва да застъпят и други изменения като дисциплинарни производства, атестиране, електронното правосъдие.

"Реформите в сферата на правосъдието се забавиха заради нестабилността в управлението", каза още Захариева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама