Елена Йончева пред ученици в Русе: Европа гледаше безучастно как държавността в Близкия Изток се руши

18:43, 27 яну 16 / Политика 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ние всички, европейците, всъщност гледахме как се руши държавността в Близкия Изток почти безучастно. Стигна се до тези конфликти и се появи тази безпрецедентна бежанска вълна. Трябваше по-рано да сме по-активни. Затова не трябва да се следи само ситуацията, а да се вземат навременни решения и да се действа".

Това сподели Елена Йончева пред ученици от Математическата гимназия "Баба Тонка".

Популярната журналистка гостува на русенското училище в рамките на програмата му за среща на неговите възпитаници с популярни личности, които да споделят своя житейски и служебен опит.

Показана бе част от неин филм, заснет в Сирия, загатващ още преди години за възможните последици, връхлетяли в действителност Близкия Изток след това. 

В тази връзка Йончева отговори на множество въпроси на учениците по темата, обръщайки внимание и на това, че явно и не всички медии са погледнали достатъчно критично на случващото се в Близкия Изток и на това, борейки се против определен режим, с какво искат да го заменят още тогава бойците от т.нар. Сирийска совбодна армия и някои други от опозиционните сили.

"Сирия е на практика в прокси война - чрез посредници. Различни държави финансират групировки и чрез тях се опитват да печелят влияние", каза още тя, като уточни, че там има и сериозни интереси за преразпределяне на енергийните потоци.

Йончева призна, че бежанската вълна се състои от хора, които бягат от войната, защото и домовете им са вече разрушени от нея, но не липсват и такива, които търсят финансови облаги.

"Технологията е такава, че първо мъжете идват и след това изтеглят своите семейства. Със сигурност сред тях има и радикални елементи, и престъпници, има и такива, които идват само, за да ползват облагите на Европейския съюз. Вероятно има такива инфилтрирани хора. Тези хора трябва да се ограничат. Може би и Европа няма готовност да направи това разграничаване", коментира още тя.

Елена Йончева отговори и на множество въпроси, свързани с журналистическата професия, както и на политиката у нас.

"Няма дебат и атмосфера по отношение на политическата култура у нас. Демокрацията на практика не действа. Вместо това хората гласуват емоционално", каза още Йончева.

В края тя не пропусна да сподели добрите си впечатления от учениците от МГ "Баба Тонка".

"Очарована съм от тези ученици. Не ме накараха да се чувствам спокойно и комфортно. Зададоха много професионални въпроси. Получи се дебат. Честно казано, очаквах по-безкритично мислене, но се наложи да отговарям на доста задълбочени въпроси. Учениците разсъждаваха, задавайки тези въпроси. Те имат много широк и критичен поглед затова, което става. Това ме кара да съм оптимист", коментира след дебата с учениците Елена Йончева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама