Варненска съдийка си припомни разпоредбите на НПК

18:17, 27 яну 16 25 1454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненската съдийка Албена Славова очевидно вече си е припомнила Наказателно-процесуалния кодекс и е проумяла, че малолетните лица се ползват със специална закрила дори в храма на Темида. Това стана ясно по време на поредното съдебно заседание по делото срещу 45-годишния Атанас Андреев, подсъдим за садистичния побой над петте деца, разиграл се през лятото на 2014-а година в района на Римските терми.

Днес магистратката, която пусна сериен сексуален насилник да си ходи у дома, изгони от залата всички, които нямат пряко касателство с процеса, тъй като щяла да разпитва малолетни лица. На предходното съдебно заседание обаче тя изобщо не се съобрази с това обстоятелство и остави подсъдимия буквално да диша във врата на децата при открити врата.

Въпреки че съдийката се коригира, и днес процесуалното й поведение бе леко смущаващо. Това се дължи най-вече на разпита на една "свидетелка", в чиито показания имаше явни противоречия с тези на битите деца. Албена Славова обаче така и не разпореди очни ставки, което би могло да означава, че ще кредитира показанията на свидетелката Виолета Колчовска.

Същата е приятелка на семейство Андрееви и най-вече на съпругата на подсъдимия – Нина, с която били състудентки. Колчовска имаше много ясен спомен на коя дата се е видяла с приятелите си край Римски терми. Тя минавала от там на път за църквата "Св. Атанасий", където щяла да кръщава дъщеря си, но до кръщене така и не се стигнало.

На улицата, на която обвинението твърди, че подсъдимият е млатил учениците, тя видяла само тях и приятелката си Нина. По думите й бащата Атанас и синът му пристигнали по-късно. Свидетелката обаче така и не можа да си спомни дали косата на подсъдимия е била прибрана или пусната, нито как точно е бил облечен. За сметка на това е категорична, че децата изглеждали невредими. Дни след инцидента Виолета научила за обвиненията срещу Атанас, но странно защо не е отишла в полицията, за да даде показания.

Психоложката на СОУ "Св. Климент Охридски" Мариана Пантелеева, която е работила с едно от пострадалите деца, свидетелства, че то е преодоляло посттравматичния стрес цели 8 месеца след побоя. Тя описа всички от компанията му като много добри и дисциплинирани ученици, което по думите й не може да се каже за сина на подсъдимия, станал причина за физическата саморазправа до Римски терми.

Пред съда днес през сълзи свидетелства и Галя Попова, баба на момчето, чийто рожден ден са празнували учениците, преди да бъдат пребити. Предния ден тя и внукът й си разменили телефоните, за да може бабата да комуникира по Viber с майка му, която е в чужбина. След мелето неизвестен мъжки глас й се обадил по телефона и започнал да вика и да заплашва. "Твоят внук взе картите на сина ми...", крещял разяреният баща. 

Следващото заседание по делото е насрочено за 22 февруари. За тогава на разпит в съда са призовани неявили се свидетели, някои от които понастоящем живеят в чужбина. Сред тях е и внукът на Галя Попова, който вече живее с майка си във Великобритания и вероятно няма да може да се яви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама