Трима нови почетни граждани бяха обявени по повод Деня на Разград

18:11, 27 яну 16 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трима нови "Почетни граждани" бяха обявени днес на тържествено заседание на Общинския съвет в Разград по повод Деня на града.

Почетното звание получи Пламен Панчев. Той е първият майстор на спорта по баскетбол от Разград, а така също е единственият до момента баскетболист, награден от Българската федерация за големи заслуги към разградския баскетбол и като състезател, и като треньор. Наред със спортната си кариера Панчев е изявен български поет. Автор е на седем книги с поезия.

С отличието бе удостоен посмъртно Руси Бухтев, спортист и спортен деятел, директор на Ученическата спортна школа, която носи неговото име.

Носител на званието стана и Иво Владимиров - главен асистент във филиала на РУ „Ангел Кънчев“ и  изтъкнат местен състезател по шахмат. Дълги години Владимиров е председател на разградската секция на Съюза на математиците в България. Съавтор е на два учебника по Висша математика и десетки статии отпечатани в сборници и научни списания.

Тържественото заседание на Общинския съвет в Разград започна с химна на България и химна на Европа. Гости на тържествената сесия бяха областният управител на Разград Манол Кившанов, кметовете на побратимените градове Орел и Слобозия, дългогодишният кмет на общината Венелин Узунов, почетни граждани, кметове на кметства и др.

„Прекланяйки се пред саможертвата на всички, донесли ни тази свобода, нека се замислим ние с какво я заслужаваме днес. Нека да обичаме града си, не само защото живеем тук, а защото е част от нас  и ние сме част от нея.”, каза в празничното си слово председателят на Общинския съвет Надежда Радославова. Свои приветствия за Деня на града отправиха кметът на общината д-р Валентин Василев, областният управител Манол Кившанов и кметът на Слобозия Александру Стойка. 

Поздравителни адреси по случай празника на Разград имаше от президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, евродепутата Марие Габриел, народните представители от Разградския избирателен район Михаил Тодоров, Гюнай Хюсмен, Ахмед Ахмедов и Хасан Адемов, от кметове на общини и областни управители, представители на институции и др.

Докладната записка на кмета д-р Валентин Василев за удостояване със званието почетни граждани на град Разград Пламен Панчев, Руси Бухтев /посмъртно/ и Иво Владимиров бе приета с единодушие. От името на групата съветници на БСП Елка Неделчева заяви, че и трите предложени кандидатури са достойни да бъдат удостоени с най-високото звание, което присъжда местния парламент.

На същото мнение бе и председателят на Общинския съвет Надежда Радославова. Тя отбеляза обаче, че трябва общинските съветници да се обединят около това да се промени Правилника и статута, с който се уреждат условията и реда за учредяване на символите, почетните звания, наградите, паметните знаци на Община Разград, за да не се обезценят наградите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама