Единственият полезен ход на Христо Иванов беше да обвини мен, оплака се Цацаров

18:05, 27 яну 16 / Политика 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Христо Иванов предлага да се присъединя към него и да станем двама подали оставка?! Той няма друг полезен ход на действие в момента. Това коментира в предаването „Нещо повече“ по БНР главният прокурор Сотир Цацаров.

„След всичко онова, което остави в Министерство на правосъдието, след начина, по който си тръгна и след всичко онова, което в момента стои пред него – огромната дилема дали отново да се влее в редиците на неправителствените организации, дали да тръгне към някой чужд политически проект – единственият му полезен ход е да каже „Цацаров е виновен“, каза още главният прокурор и подчерта, че не е толкова тясно скроен, че да се бори за доверието на Христо Иванов.

„Честно казано не познавам и колеги, които го правят в институцията, в която работя“, добави той.

„Каква е логиката да искаш оставката на ВСС заради проблемите, констатирани от мониторинговия доклад ден преди публикуването му“, запита Цацаров и определи скандала „Яневагейт“ като част от сценарий.

„Разговор между една подсъдима и една обвиняема, записван от незнайно кого, при положение, че това не е официално СРС. Записите се пускат услужливо на порции в услужливи политически моменти. Доказано е, че записът е манипулиран. Бихте ли ми казали къде е скандалът. Стигна се дори до един финален разговор за чаршафи, рокли, къщи и прочее“, коментира Цацаров.

Констатацията на ЕК за бавен напредък по направленията „корупция“ и „борба с организираната престъпност“ не може да бъде оспорена, призна той.

Цацаров определи доклада на ЕК като „очаквано критичен“ и „повече от реалистичен“, „обективен до болка“, но допълни, че документът е "не и унищожителен, както се очакваше“. Според него отговорността е споделена между трите власти. Главният прокурор изрази и съжаление, че докладът се превръща във вътрешнополитически инструмент.

Той подчерта, че не е притеснен от препоръката на ЕК за външна независима проверка на дейността на прокуратурата, защото това не е предвидената в проекта за стратегия за съдебна реформа международна експертиза.

„Това е експертна помощ в рамките на механизма за сътрудничество и проверка. Прокуратурата е готова да приеме чужди експерти – магистрати от страните членки на ЕС. Не говорим за експертиза или каквато и да е друго инициатива, осъществена от наши или чужди НПО“, коментира той.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама