И Кристалина Георгиева заговори за евроексперти за съдебната реформа

18:01, 27 яну 16 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тъй като това е механизъм преди всичко за сътрудничество, а не само за проверка, Европейската комисия е готова да предостави експерти, които да помогнат да бъде свършена тази работа по-бързо и по-успешно. Хубаво е, че от София идват ясни сигнали, че такава помощ е добре дошла. Това коментира по повод доклада на комисията, представен днес, българският еврокомисар Кристалина Георгиева, цитирана от представителството на ЕК в България.

След среща с германския канцлер Ангела Меркел премиерът Бойко Борисов през декември обяви, че в България ще дойдат двама-трима експерти и на последващи въпроси уточни, че идеята му хрумнала току-що.

По думите й докладът отчита напредък в някои области, но показва и колко още работа има за вършене.

„Постиженията включват приетите промени в конституцията, по-прозрачните назначения в съдебната власт – например главен инспектор в Инспектората на ВСС, подкрепата на реформите от страна на магистратските организации. Много работа предстои по отношение реформите във Висшия съдебен съвет, приемане на закон за борба с корупцията, конкретни резултати по делата за корупция по високите етажи и налагането на ефективни присъди“, посочва още Георгиева.

В заключение тя допълва: „Надявам се двете страни да работят заедно, в духа на сътрудничеството, за бързо постигане на резултатите, които не само Брюксел, а и хората в България искат да видят час по-скоро".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама