Недоволни таксиджии във Варна извиват ръцете на Общинския съвет

17:49, 27 яну 16 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Недоволни варненски таксиджии обикаляха с надути клаксони в карето около община Варна, където днес се проведе сесия на Общинския съвет. В демонстрацията се включиха около 40 жълти коли, опитвайки се да покажат, че не са съгласни с решението на местния парламент относно минималните цени на таксиметровите услуги, взето още през миналата година.

Според някои от тях именно това е причина за дъмпинга на цените, при който варненци вече могат да се возят в такси за 0,60 лева на километър дневен пробег, вместо, както беше доскоро, за 0,79 лева. По-рано днес някои от водачите се заканиха да блокират сградата на общината.

"Не мога и аз да спра таксиметровите шофьори, които ще останат без хляб, работейки под себестойност на услугите. 2300 коли трябва да се претарифират в ДА "Метрологичен и технически контрол, за което трябва да се редят минимум 3 месеца, а за това време кой ще им храни семействата. На ден могат да минат по 10 коли, а 1200 лева е глобата без такъв преглед", коментира Димчо Иванов, председател на Независимия транспортен синдикат "Авто 94", цитиран от "Труд".

"Имаме ултиматум да вдигнем цените, иначе ни заплашват с трошене на колите и саморазправа”, заяви Кирил Киров "Хипо такси", която първа свали цените на таксиметровата услуга във Варна. В понеделник следобед пред офиса на фирмата имаше спонтанен според организаторите протест, при който се стигна и до потрошаване на част от инвентара. Полицейското разследване по случая продължава. Задържани след възникналия конфликт обаче няма.

Веднага след като от "Хипо такси” свалиха цените на 0,60 лева за километър дневен пробег и 0,69 – за нощен, няколко от по-малките варненски фирми последваха примера им. "Предпочитаме да работим по-евтино, отколкото въобще да нямаме работа”, обясни за Topnovini.bg един от водачите.

В обръщение до медиите фирмите "Ласия такси", "Омега такси" и "Триумф такси" се разграничиха категорично от протеста срещу минималната цена за превоз на пътници, която в момента е 0,60 лева. "Смятаме, че варненци заслужават качествени и конкурентни таксиметрови услуги, които винаги сме предоставяли", подчертават от трите компании.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама