Отоплението с нафта в училища и детски градини остава в историята

17:25, 27 яну 16 / Политика 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нафтата е най-мръсното гориво и постепенно остава в историята. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при проверка на изпълнението на плана за енергийна ефективност в 85 СОУ „Отец Паисий“ в квартал „Враждебна“. „Основният замърсител на въздуха е точно горивото от дървата, въглищата и нафтата от крайните райони на София. Район "Кремиковци" първи започна с въвеждането на този вид отопление чрез термопомпи в детската градина в Долни Богров и ефектът е доказан“, посочи тя.

Фандъкова уточни, че общата стойност на инвестициите в енергийна ефективност на училища и детски градини ще възлезе на около 50 млн. лева за периода 2016-2017 година. „През тази година ще започнем изпълнението на програма за енергийна ефективност за 26 училища и детски градини. Енергийната ефективност и спестяването на енергия са важен фактор в зелените политики на Столична община, важен фактор за намаляването на вредните емисии във въздуха и разбира се в борбата с климатичните промени“, обясни Фандъкова.

По думите й, около 280 хил. лева годишно училищата спестяват чрез проектите за енергийна ефективност. „Преди 2 години изпълнихме първия проект за цялостна енергийна ефективност на 9 училища на територията на Столична община“, припомни Фандъкова. Тя уточни, че спестените вредни емисии във въздуха годишно възлизат на малко над 900 тона, а спестените пари са на училищата и се използват за учителите и децата, вместо да се дават за отопление и осветление.

„В 19-то училище за месец ноември миналата година са платили над 13 000 лева за отопление, а през 2015 година, под 3 000 лева. Това са 10 000 лева спестени средства“, подчерта кметът на Столична община.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама