Над половината от жителите на област Добрич "сърфират" редовно в интернет

16:51, 27 яну 16 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 54 на сто от населението на възраст между 16 и 74 години от област Добрич използва редовно интернет и „сърфират в мрежата“ всеки ден или поне веднъж седмично. Това сочат данните от проведено изследване за използването на информационно-комуникационните технологии от домакинствата и лицата.

Резултатите показват, че 58.5% от домакинства в област Добрич имат достъп до интернет в домовете си, като е отбелязан спад от 7.3 процентни пункта спрямо предходната година.

При регулярното използване на интернет от лицата в сравнение с предходната година е регистрирано понижение от 3.5 процентни пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично, а в сравнение с 2010 г. - ръст от 20.8 процентни пункта.

Оказва се, че мъжете в областта са по-активни при редовното ползване на интернет в сравнение с жените - съответно 58.3 и 50.3%. Значителни са и различията при редовно използващите интернет по образование, като 86.7% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при само 34.3% от лицата с основно или по-ниско образование.

През 2015 г. делът на  добруджанци, използвали глобалната мрежа за взаимодействие с държавната администрация и местното самоуправление е 6.1%, като за страната този показател е 17.8%. Най-много са лицата,  получавали информация от интернет страница или уебсайт на публичната администрация, следван от изтеглилите официални формуляри от официална интернет страница и изпратилите попълнени формуляри. Използването на онлайн административни услуги от хората отрежда 26-о място на област Добрич, като на първо са жителите на София. При използването на онлайн услуги от държавната администрация, мъжете в област Добрич са по-активни от жените - съответно 6.4 и 5.7%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама