Всеки ден в България умира по една жена от рак на маточната шийка

16:47, 27 яну 16 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската седмица за превенция на рак на маточната шийка започна от парламента. Заболяването се предава по полов път и обикновено най-висок риск от инфектиране се наблюдава през първите няколко години след започване на полов живот.

София Topnovini.bg разговаря с един от основателите на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката Лиляна Асенова, която също е минала по пътя на заболяването. „С г-жа Евгения Адърска решихме да направим нещо в тази посока и създадохме такава организация за превенция в онкологията. Тя се разболя от рак на гърдата. Вече 10 години вървим в тази посока и, колкото можем, помагаме на хората. Октомври месец от доста години се афишира за рак на гърдата със символи, за да напомнят на жената, че трябва да си правят профилактични прегледи. Тук е в същата посока“, обясни Асенова. Тя посочи, че се гордее с националната програма за превенция на рака на маточната шийка – имунизациите на 12-13-годишните момичета.

„За първи път се откри, че има превенция за раково заболяване. Може и в по-късна възраст да се направи такава ваксина, но най-правилната посока е жената да ходи редовно на профилактични прегледи веднъж в годината, да си има личен гинеколог, да се консултира с него. Българката трябва да се научи на превенция“, препоръча Лиляна Асенова.

Тя обаче посочи, че има черна статистика, според която всеки ден по една жена умира от рак на маточната шийка в България. „На трето място сме по честота на това заболяване. Крайно време е да сменим тази статистика. Най-опасната възраст е по-младата, когато има повече смяна на партньори, няма полова култура и не се говори много в тази посока в училище и смейството“, подчерта Лиляна Асенова.

Кампанията се провежда под патронажа на здравната комисия и в нея взе участие председателят й д-р Даниела Дариткова. Тя посочи, че само с общи усилия можем да се преборим с рака на маточната шийка. "В България сме показали, че можем да вървим в посока, която е съзвучна с европейските планове за справяне с проблема. От 2012 г. е националната програма за борба с рака на маточната шийка, осигуряваме бюджет за нея, както и за ваксинопрофилактиката", обясни тя. Дариткова обеща с общи усилия да бъде гарантирано на жените в България едно по-добро здравеопазване и справяне с този сериозен онкологичен проблем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама