Старозагорският бизнес се включва в дуалното обучение

16:27, 27 яну 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Сериозен интерес проявиха фирми от Стара Загора и региона,  и образователни институции към Швейцарския проект за дуално обучение на срещата днес с Българо-швейцарската търговска камара”, съобщи Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора. По думите му целта на срещата е запознаване на бизнеса с проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното образование в българската образователна система” и представяне на възможностите да се участва в изпълнението му.  Проектът се изпълнява от Швейцарски федерален институт за професионално образование и обучение, и Българо-швейцарската търговска камара с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария.

Подпомагат се партньорства между професионални училища и фирми за въвеждане на обучение чрез работа (дуално образование) по швейцарски модел.  За 2016/2017 учебна година избраните професии са електротехник, специалност „Електрообзавеждане на производството”, техник на енергийни съоръжения и инсталации, специалност „Газова техника” и готвач.

През 2015/2016 г. в изпълнението са се включили три предприятия от Казанлък – оръжейницата „Арсенал”, „М+С Хидравлик” и украинското „Гуала Кложерс”, които приемат на стаж  ученици от Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов”  за дуално обучение в професиите машинен техник - системи и машини с цифрово-програмно управление (ЦПУ).

Старозагорските предприятия „Прогрес”, „Пресков”, „Хранмаш” и „Стандард профил” също са проявили интерес към тази специалност. Те могат да използуват кадри на Професионалната гимназия по механотехника и транспорт за дуално обучение.

Интерес към професията „готвач” и кадри на Професионалната гимназия по обществено хранене пък са заявили собственици на ресторанти, които също искат да се включат в проекта.

От швейцарската фирма „Оскар Рюег” са се интересували от кадри по специалността „електротехника”. Интерес към нея има  и от „Мини Марица-изток” и др.  предприятия.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама