Цацаров доволен, че се налага независима проверка на прокуратура

16:18, 27 яну 16 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководството на прокуратурата оценява положително идеята за независим анализ на прокуратурата, заложен в доклада на Европейската комисия. Това се казва в позиция на държавното обвинение, разпратено до медиите.

Според ръководената от Сотир Цацаров институция обаче, в доклада не става въпрос за “препоръчана външна експертиза” и “двоен мониторинг”. Прокуратурата припомня още, че одобрената от парламента Стратегия за съдебната реформа, предложена от Христо Иванов, също предвижда подобен анализ.

“Ръководството на Прокуратурата на Република България е на становище, че докладът подпомага усилията на българските власти в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност и носи силно послание за необходимост от диалог и сътрудничество между институциите”, се казва още в становището.

“Във връзка с отправените препоръки за изготвяне на обективен анализ на причините за неуспешно приключили дела за корупция и организирана престъпност, прокуратурата в кратки срокове: ще проучи дела, по които заради неефективно разследване са постановени осъдителни решения на ЕСПЧ срещу България, ще ревизира цялостната дейност на специализираната прокуратура, съобразно предвиденото в Стратегията за съдебна реформа и ще допълни анализа си на делата за корупция, оповестен на 03.07.13 г., включително със случаите на посегателство по отношение на средства на ЕС”, обещава Сотир Цацаров.

“Ръководството на прокуратурата призовава констатациите в доклада да бъдат подложени на обективен прочит и градивно обсъждане.  Използването им за персонални нападки и институционално разделение е деструктивно и не спомага за преодоляване на проблемите”, заключават от държавното обвинение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама