„Правосъдие за всеки“: Депутатите обвиниха Христо Иванов за собствените си зависимости

16:12, 27 яну 16 / Политика 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ излезе с остра реакция срещу искането за разпускане на Висшия съдебен съвет (ВСС) от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок. От неправителствената организация подчертават, че те също искат оставката на кадровия орган, но не поискана по този начин.

Според тях коалиционните партньори са направили „опит за измиване на ръцете в стил „Пилат Понтийски“. Причина за реакцията им е фактът, че народните представители „бетонираха същия този ВСС до края на мандата му с преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Конституцията“.

„Тези депутати обвиниха бившия министър на правосъдието Христо Иванов за собствените си провал, страх и зависимости“, пише още в позицията им.

София Topnovini.bg публикува без редакторска намеса позицията на „Правосъдие за всеки“:

Искането за оставка на Висшия съдебен съвет от страна на мнозинството в Народното събрание - няколко часа преди официалното оповестяване на доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка - е опит за измиване на ръцете в стил "Пилат Понтийски" от същите тези депутати, които бетонираха същия този ВСС до края на мандата му с преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Конституцията. Без да се назоват системните проблеми, без да се адресират конкретните виновници, без да се спомене дори другия обект на сериозни критики и препоръки в Доклада - Главният прокурор и подчинената Му единна и централизирана Прокуратура! А за да свалят отговорността от себе си, премиера и правителството си, тези депутати обвиниха бившия министър на правосъдието Христо Иванов за собствените си провал, страх и зависимости.

Това е поредната имитация на загриженост за съдебната система, без реално действие за нейната промяна; поредното словоблудство с празен ход, вместо опит да се наложи по законодателен път върховенството на правото; поредният срамен реверанс към статуквото на плутокрацията, която е обхванала в желязна хватка българските държавни институции.

За да спрем всичко това, трябва всички свободни граждани да се обединим зад призива на председателя на Върховния касационен съд и да кажем силно: "Стига вече толкова!". Да изискаме да бъдат разгледани по същество предложенията на НГИ "Правосъдие за всеки", внесени с 5000 подписа в Народното събрание на 2 декември 2015 година. И да адресираме главния проблем - нереформираната и тоталитарно устроена прокуратура на Република България и безконтролната и всевластна фигура на Главния прокурор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама