Русе и Гюргево обсъждат съвместни проекти в областта на онкологията и медицинското обслужване

15:34, 27 яну 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По покана на председателя на Окръжен съвет Гюргево и неговия екип днес в Заседателната зала на Съвета се състоя работна среща за обсъждане на възможностите за разработване на съвместни българо-румънски проекти по обявената по Програма Interreg V-A Румъния-България за финансиране Приоритетна ос 5 „Ефикасен регион“,  Специфична цел 5.1 „Увеличаване на капацитета за сътрудничеството и ефективността на публичните институции в контекста на трансграничния регион“. Информацията съобщават от прес центъра на Областна администрация - Русе. Събитието се организира с подкрепата на Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

В рамките на дискусията е била обсъдена идеята за сътрудничество между Комплексен онкологичен център Русе ЕООД и Окръжна болница Гюргево чрез съвместни проекти. В Гюргево има едва един действащ онкологичен кабинет. За преодоляване на тази липса е било предложено гражданите на Гюргево да ползват услугите на КОЦ – Русе, въпреки близостта на Букурещ до града. В този смисъл, на дневен ред е стоял въпросът за разширяване на параметъра на сътрудничество по линия на обмен на добри практики и консултантски медицински услуги.

Коментирано е било и побратимяването между общините Две могили и Адунаци Копъчени, както и Ряхово и Бъняса с оглед формиране на съвместни екипи за разработване на бъдещи проекти. Идеи за съвместни проекти са били представени между общините Ценово, Хотареле, Гряка.

В потвърждение на изграденото добро сътрудничество между администрациите на Окръжен съвет Гюргево и Областна администрация – Русе е бил повдигнат въпросът за кандидатстване с трансграничен проект по тази покана на Interreg V-A. Очертани са били и насоките с ключови компоненти на бъдещ съвместен проект. 

В заключение, на тази първа среща е бил изготвен план-график за провеждане на последващи работни срещи. В контекста на сътрудничеството между КОЦ Русе и Окръжна болница Гюргево, е било решено да се организират посещения на място в двете лечебни заведения.  

Участие в срещата от българска страна са взели доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе, Пенка Попова – началник на отдел „Административен контрол и регионално развитие“ в Областна администрация – Русе, Лили Ганчева – изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“, Красимира Русинова – зам.-кмет на Община Две могили, Красимира Божинова – експерт и Десислава Макавееващ – юрист на Община Ценово,  Димчо Петров – кмет на кметство с. Бръшлен, Георги Атанасов – кмет на кметство с. Ряхово, д-р Камен Кожухаров – управител на Комплексен онкологичен център Русе ЕООД, както и Тодор Петров –експерт проекти.

От румънска страна са присъствали Думитру Гаврила – зам.-председател на Окръжен съвет Гюргево, Нику Мърдале – директор на дирекция „Международно сътрудничество, стратегии и проекти” в Окръжен съвет Гюргево, Мируна Ефтимиу – заместник директор на същата дирекция, д-р Елена Дину – управител на Окръжна болница Гюргево, кметовете на Хотареле (побратимени с Ценово), на Гряка (побратимени с Бръшлен) и тези на Адунаци Копъчени и Бъняса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама