България се справи отговорно с рекордния брой бежанци, похвали се президентът

15:19, 27 яну 16 / Политика 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2015 г. България се справи отговорно с пристигането на рекорден брой хора, които търсят закрила. У нас е регистриран всеки имигрант, преминал границата, както изискват правилата на Европейския съюз.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев пред участниците в международен форум, провеждащ се в Рим и организиран от центъра „Низами Ганджави“ и Италианското дружество за глобален диалог, съобщиха от прессекретариата на президентството.

„Най-вече се гордея, че останахме солидарни с хората, търсещи убежище от ужасите на войната и търсим трайно решение на кризата заедно с европейските ни партньори“, подчерта той.

Президентът посочи пред участниците във форума, че българското общество от години живее в дух на толерантност и уважение към различния. В международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста - 27 януари, държавният глава припомни историята за спасяването на българските евреи в годините на Втората световна война. Плевнелиев допълни, че не трябва да забравяме, че всяка религия проповядва и се моли за мир.

"Тероризмът е война не на религиите, не между цивилизациите, а между човешката цивилизация и варварството. Борбата с тероризма е и битка за интеграция и за образование“, добави той.

По-късно от администрацията на президента отправиха публична покана за проектиране и авторски надзор на Президентска библиотека в сградата на Президентската институция на „Дондуков“ 2. Поканата е за извършване на архитектурни и инженерни услуги по изготвяне на планове и чертежи. Библиотеката ще бъде разположена на площ от 140 кв. м. на първия етаж на администрацията на президента и ще е в непосредствена близост до служебния вход на институцията, където в момента се помещава прессекретариатът на държавния глава.

Създаването ѝ е по инициатива на президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев и бе обявено след традиционната им среща в рамките на Съвета на президентите. Предвижда се Президентската библиотека да се превърне в място за дебати и за гражданско образование.

Критерий за възлагане на поръчката е икономически най-изгодна оферта, а прогнозната стойност на обществената поръчка възлиза на 60 хил. лв. без ДДС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама