Добрич почете загиналите за освобождението му турско владичество

15:17, 27 яну 16 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С панихидата в памет на загиналите за освобождението на Добрич от османско владичество започна честването на 138-ата годишнина от паметните събития. На нея присъстваха кметът Йордан Йорданов, областният управител Детелина Николова, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, общински съветници, граждани.

Архиерейският наместник Иван Дойчев подчерта, че с панихидата е почетена паметта и измолено опрощаване на греховете на „тези, които със своя живот и саможертва са освободили Добрич, Добруджа и Отечеството от задължението да слушаме други богове, освободили са нашата вяра“.

След църковната служба Йордан Йорданов и Иво Пенчев положиха цветя на паметника на Васил Левски и на други паметни места в града. Пред паметника на Апостола се поклониха също ученици, общественици, граждани. По инициатива на Общината полагането на цветя на паметни плочи и паметници в града бе организирано в три лъча.

По-късно пред паметника на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман започна поклонението с участието на Национално дружество „Традиция – Регионален клон „46-и пехотен Добрички полк“.

 „Днес сме се събрали тук, за да отдадем почит на тези герои, но и да си спомним, тъй като един народ не е народ без история. Трябва да помним тези герои! Те трябва да живеят в нашите сърца! Те са дали свободата на нас и на нашите деца. Всички онези руски, украински, белоруски, финландски, румънски и български бойци са свобода са оставили своите кости тук на територията на град Добрич за нашето Освобождение. Дълбок поклон пред тяхната памет!“, каза в словото си кметът. 

Почетният гост на церемонията - генералният консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукянчук сподели: „Днес, заедно с вас, отбелязваме  138 години от Освобождението на Добрич от турско владичество. С чувство на дълбока признателност искам да отбележа, че през всичките тези години в България не угасна  паметта за подвига на войниците и офицерите от националната руската армия и българските опълченци, които проявиха в хода на освободителната война изключително  мъжество, воля, героизъм.“

„Много славни години от историята на Русия и руското войнство са свързани с борбата за освобождение на българския народ от турско иго. Вечна слава за това, че с чест са изпълнили своя войнски и християнски дълг“, каза още консулът. Той отправи пожелание към добричлии за здраве и благополучие.

В честването се включиха възстановчици от Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” към Национално дружество “Традиция”. Те пресъздадоха военен ритуал за отдаване почит към загиналите за свободата на България. Проехтяха изстрели на пушки от Руско-турската война. 

Добричлии почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание и падане на колене, след което поднесоха венци и цветя на паметника на генерал–лейтенант Аполон Ернестович Цимерман.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама