Вирусът "Зика" вече е в Европа, първи случай на заразата в Дания

15:13, 27 яну 16 / Свят 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двайсетгодишен датчанин е първият случай на "Зика" вируса в Европа. Той е пътувал в Южна Америка. Веднага след завръщането си е приет в болница в град Аархус, Дания. Потвърдено е, че младият мъж е заразен със "Зика", но на този етап властите не могат нито да потвърдят, нито да отрекат дали вирусът се е разпространил и в други части на Европа, съобщават световните агенции. 

Какво е Зика и как се предава?

Вирусът "Зика" носи името на гора в Уганда, където е открит за първи път през 1947 г. Предава се при ухапване от комар от вида Едес египти (Aedes aegypti). Симптомите на болестта наподобяват тези на грипа - температура, главоболие, мускулна треска, конюнктивит, понякога и обриви.

Къде е "Зика" сега според Центърът за заразни и паразитни болести (CDC)

В момента епидемията върлува в 21 страни от Карибския регион, Северна и Южна Америка. Вирусът е разпространен в Барбадос, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Ел Салвадор, Френска Гвиана, Гваделупа, Гватемала, Гвиана, Хаити, Хондурас, Мартиника, Мексико, Панама, Парагвай, Пуерто Рико, Сен Мартен, Суринам, Самоа, американските Вирджински острови и Венецуела.

Как да се предпазим от Зика?

За "Зика" няма създадена факсина за профилактика, нито ефективно лечение на болестта. За бързото разпространение на заразата допринасят не само комарите, но и липсата на изграден имунитет сред жителите на засегнатите региони. 

Това е и причината американският президент Барак Обама да отправи призив за по-бързи действия по разработването на ваксина и адекватна терапия срещу заболяването, предаде BBC. По думите му опасността е изключително голяма, защото крайните последствия от вируса не могат да бъдат измерени. Застрашено е не само здравето на бебетата, но и цели сектори на икономиката. След като една от най-големите авиокомпании в Латинска Америка съобщи за вълна от отказани резервации, местните властите очакват загуби за туризма и въздушните превози.

Експертите препоръчват дезинфекция на всички по-големи водни басейни и задължителна употреба на репеленти от гражданите при излизане на открито.

На бременните не се препоръчва да пътуват в района на епидемията, а в Колумбия, Еквадор, Ел Салвадор и Ямайка са предприети още по-сериозни мерки. Там е издадено изрично предписание жените да не планират деца поне до 2018 година.

За кого е най-опасен вирусът?

Вирусът "Зика" не е смъртоносен за възрастните, но е особено опасен при бременните, защото може да се предаде на плода и да предизвика малформации като микроцефалия, а в някои случаи и смърт на плода. Статистиката сочи, че само в Бразилия, от началото на епидемията, са регистрирани над 3900 случаи на микроцефалия. Според епидемиолозите, бройката може да се увеличи два пъти в близките няколко години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама