Въздушен ас от Граф Игнатиево поема отбраната

14:58, 27 яну 16 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът по отбрана взе решение да бъде стартирана процедура за назначаването на генерал-лейтенант Константин Попов на длъжността "Началник на отбраната", считано от 9 февруари 2016 г. Номинацията е направена предвид деловите, командни и личностни качества на ген. Попов и професионалния му опит, включително и от службата в Щаба на Военновъздушния команден компонент (Юг) на НАТО.

Кой е ген. Попов? Той прехвърли 50-те, но продължава да бъде един от асовете на българската военна авиация. Продължава да лети. Започнал е от МиГ-15, минал е през МиГ-17, чувства се като у дома си на МиГ-21, лети на МиГ-29, "Злин" и Л-29, изпробвал е американските F-15 и  F-16, британския "Ягуар", шведския "Грипен" и "европейския" "Юофайтер". Престоят му във въздуха е над 1300 часа.

В кадрови план ген. Попов минава през цялата стълба на йерархията в Българската армия. В такива моменти той обича да казва, че съдбата е благосклонна към него, но тези, които са близкото му обкръжение, са наясно, че това не е само съдба. Това са няколко десетилетия непрекъснат труд и лишения в личен план.

Роден в центъра на София, ген. Попов по душа е пловдивчанин, тъй като целият му професионален живот, с малки прекъсвания, минава в Пловдив и в Граф Игнатиево. Веднага след дипломирането си в Долна Митрополия (през 1984 г.) със звание лейтенант започва работа в авиобаза Граф Игнатиево като младши пилот. Осем години по-късно поема за първи път командването й със званието майор. За първи път напуска Графа през 1999 г., когато най-напред изкарва курс по английски в авиационна база Бордан, Канада, а след това учи в генералщабен колеж в Алабама, САЩ.

През 1999 г. базата има 3 бойни ескадрили. След три години поема отново командването й, но военното формирование е с две ескадрили, а майорът вече е полковник. Получавайки поредната звезда на пагона си, Попов не се замисля и сам пожелава да се върне в Графа.

Изкачвайки се по стълбата на служебната йерархия ген. Попов има два мандата на командни длъжности в щабове на НАТО. Първият път е в полския град Бидгошч, а втория - в Измир, Турция. Той е и командир на ВВС в периода 2010-2014 г.

Ген. Константин Попов "влиза" във военната авиация с приема му във ВВВУ "Г. Бенковски" - Долна Митрополия, през 1979 г. В периода 1990-1992 г. завършва ВА "Г. С. Раковски", магистър е по стратегически проучвания от Военновъздушен колеж "Максуел", Алабама, САЩ, има диплом от училище на Главната квартира на НАТО - Оберамергау, Германия, през 2010 г. става доктор по организация и управление на Въоръжените сили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама