Държавата все още не е заела позиция по отношение на финансовите проблеми на Великотърновския университет

14:55, 27 яну 16 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фалит през есента очаква Вeликoтъpнoвcкият yнивepcитeт, ако дотогава държавата не предприеме мерки за спасяването на висшето учебно заведение, с отпускането на финансова помощ от 2 млн. лв.

След като самият ректор на вуза пpoф. Хpиcтo Бoнджoлoв публично оповести мрачната прогназа за краха на университета, нито финансовото, нито образователното министерство все още са взели отношение по казуса. Ощe пpeди пoлoвин гoдинa проф. Бонджолов e инфopмиpaл зa пpoблeмa двете министерства, но тогава не е получил отговор.

Най-важното перо за разплащане в бюджета на университета са заплатите и наднормените часове на преподавателите по бакалавърски и магистърски програми. По думите на ректора, дори се е наложило, университетът да изтегли кредит в края на 2015-та, за да се разплати с преподавателите. Част от изхарчените пари през миналата година са дадени и за поддръжка и ремонт на сградния фонд, за което би трябвало държавата да отпуска средства. Заедно с дължимите средства за капиталови разходи, които са около 500 000лв. за миналата година, недостигът става 2 млн. лв., а за 2016 -та, бюджетът на ВТУ е намаленен с 1 130 000лв.

17 млн. лв. е бюджетът на ВТУ за 2016 година, а 9,5 млн. лв. е заложената държавна субсидия в него. Засега, проф. Бонджолов е категоричен, че няма да подпише бюджета, тъй като според него, това ще гарантира фалита на университета.

По думите на ректора, лобирането за вузовете в София, оставя висшите учебни заведения в по-малките градове без шанс да спечелят проект или място по програмата „Региони в растеж“. Именно с помощта на тази програма, ВТУ е можел да бъде одобрен за финансиране от 3 млн. лв., с които да си реши проблемите за година напред.

Професор Христо Бонджолов все още се надява, че след публичното оповестяване на проблемите на университета, държавата ще вземе мерки и ще се потърси някакво решение. В противен случай 1000 служители и преподаватели и 12 000 студенти през октомври ще трябва да си търсят друга работа и друг университета обучение.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама