ВСС няма да подава оставка

14:34, 27 яну 16 / Политика 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет (ВСС) категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна власт. С тази си позиция, прочетена от представляващия кадровия орган Димитър Узунов, членовете на Съвета отговориха отрицателно на исканата от ГЕРБ и РБ оставка на ВСС, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Управляващите настояха за разпускане на кадровия орган след негативната оценка от доклада на Европейската комисия. В началото на днешното си заседание ВСС гласува дали да представи своята позиция. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска гласуването да бъде явно с вдигане на ръка. 19 членове на съвета бяха „за“, един се въздържа, а само Калин Калпакчиев беше против.

"Доверието във ВСС е изчерпано и заради поведението на парламентарните сили", каза Калпакчиев и определи искането на политиците за разпускане на съвета като лицемерно.

Друг член на ВСС - Михаил Кожарев, поиска да се проведе среща между трите власти.

София Topnovini.bg публикува пълния текст на позицията на ВСС без редакторска намеса:

Висшият съдебен съвет категорично възразява срещу поредния опит на политически сили за явна демонстрация и груба намеса в работата на независимата съдебна система.

Настоящият състав на ВСС е обект на манипулативни внушения и целенасочени атаки още от формирането му през 2012 г., въпреки които е постигнат напредък в подобряване на дейността на съдебната власт.

Като припознаваме своята отговорност, считаме че констатациите и препоръките в публикувания днес Доклад на ЕК следва да се разглеждат единствено в тяхната цялост. Само чрез споделянето на отговорността между институциите от всички власти, имащи отношение по тях, може да се осъществи реален напредък за установяване върховенство на закона и повишаване доверието към всички органи на държавна власт. 

Не приемаме за сериозни декларираните мотиви, че с „междуличностните си конфликти” членовете на ВСС нямат възможност да изпълняват функциите, поверени им от Конституцията и законите на страната. ВСС е колективен орган и е напълно естествено в духа на демократичните традиции членовете му да изразяват и отстояват различни позиции по въпроси, свързани с работата на съдебната власт.

Предсрочно прекратяване на мандата на ВСС в настоящия момент и в контекста на предстоящите промени в Закона за съдебната власт не само няма да доведе до подобряване на работата на органите на съдебната власт, но крие рискове от задълбочаване на проблемите и внасяне на допълнително напрежение в системата, което не е в интерес на нито една институция или парламентарно представена политическа партия.

Настояваме за конструктивен диалог и съвместни усилия за привеждане на работата на ВСС в синхрон с приетите промени в Конституцията  и с предстоящите промени в Закона за съдебната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама