5-килограмов тумор извадиха от корема на жена в болницата в Добрич

14:15, 27 яну 16 25 614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тумор с тегло 5 килограма и размери, колкото футболна топка, извадиха от корема на 46-годишна жена в отделението по акушерство и гинекология на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.  Пациентката е от с. Стожер. Тя е постъпила в болницата в понеделник, съобщи за Topnovini.bg завеждащият отделението д-р Валентин Димитров. Той обясни, че колегите им  във Варна са отказали да оперират жената, тъй като не са имали 100-процентова сигурност, че туморът, който произхожда от матката, е доброкачествен.

След като тя е била приета, са й направени множество изследвания. Направен е скенер на корема с контрастна материя, рентген на белия дроб, както и много други. Медиците са имали основание да считат, че образуванието не е засегнало други органи и е доброкачествено.

Операцията е извършена днес от лекарите от АГ отделението д-р Светлозар Байчев, д-р Валентин Димитров, операционната сестра Ирина Димитрова, анестезиолога д-р Анжел Петков.

Интервенцията е била трудна, поради големия размер на тумора. По думите на д-р Димитров, много отдавна толкова голям тумор не е отстраняван в отделението. Той е с размери около 30 на 30 на 20 сантиметра. Наложило се първо да бъде извадена една част от него, за да може да се продължи по-спокойно да се работи. Имало е и реанимационен проблем, тъй като след като тяло с такъв обем се извади от корема, се променя коремното налягане. Операцията е приключила успешно. Жената е в добро състояние и се очаква след няколко дни да бъде изписана. Към този момент, становището на лекарите е, че туморът е доброкачествен.

Жената е с лека до умерена степен на затлъстяване, характерна за голяма част от жените на тази възраст. Тя потърсила медицинска помощ преди 2-3 месеца, когато туморът започнал да й пречи да се движи и да диша. Дотогава не обръщала внимание на растящия си корем. Според д-р Димитров, най-вероятно туморът се е развивал с години, като е възможно да е придобил такъв размер, както за десет, така и за 2 години, тъй като има тумори, които се развиват много бързо, обясни медикът.

Той припомни, че за жените след 35 години се препоръчва поне веднъж годишно да посещават гинеколог, за да им бъде направена цитонамазка. Тя е бърз метод за установяване на рак на шийката на матката, който е на първо място като причина за смъртност при жените. В Добрич също има такива случаи, но, като цяло туморът не се установява късно, тъй като в голям процент от случаите започва с кървене, извън менструалния цикъл, което кара жените да посетят гинеколог. Ракът на матката също е често срещан. Затова най-добрият вариант е жените да посещават поне веднъж в годината гинеколога си за профилактичен преглед, обясни д-р Димитров.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама