Правителството затяга мерките за ипотечните кредити

14:14, 27 яну 16 / Политика 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проект на Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители одобриха министрите на днешното си редовно заседание. Целта е в българското законодателство да се въведат изискванията на европейска директива, което ще допринесе за развитието на по-прозрачен, ефикасен и конкурентен пазар на ипотечни кредити в Европейския съюз. 

Друга цел на проектозакона е да засили защитата за участниците на пазара – потребители, кредитори и кредитни посредници.

Законът също има за цел да се премахнат различията в нормативната уредба между държавите-членки и да улеснят презграничното предоставяне на кредити. Предвидените с него мерки са предназначени да насърчат отговорното кредитиране, както и да осигурят по-висока сигурност и доверие на пазара, с което да допринесат и за повишаване на финансовата стабилност.

В проектозакона има две основни категории кредити – кредитите, обезпечени с ипотека върху недвижим имот, и кредити, чиято цел е придобиване или запазване на вещно право върху недвижим имот. Законът ще се прилага и по отношение на договорите за кредит, предназначени за ремонт в случаите, когато тези договори са обезпечени с ипотека.

Законопроектът предвижда още да задължи кредиторите и кредитните посредници да предоставят на потребителите повече информация, най-вече преди сключване на договор за кредит. информация в рекламите, обща информация. Преди да се и услуга по предоставяне на съвет по време на действие на договора, с което да се осигури възможност за информиран избор на кредитен продукт, така и за надлежно изпълнение на ангажиментите по вече избран продукт.

В съответствие с концепцията за отговорно кредитиране законопроектът предвижда по-строги изисквания за извършване на оценка на кредитоспособността на потребителите. Ще бъдат въведени и правила за изчисляване на годишния процент на разходите по кредита (ГПР), съобразени със специфичните особености на ипотечните кредити. 

Контролът по спазване на правилата в областта на защита на потребителите е предоставен на Комисията за защита на потребителите, а Българската народна банка ще прави оценка  на кредитоспособността на потребителите

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама