Виртуозен цигулар гостува на Европейския музикален фестивал във Варна

14:00, 27 яну 16 / Култура 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Виртуозният цигулар Шломо Минц ще гостува във Варна тази пролет. Гастролът на израелския маестро на струните е част от програмата на Европейския музикален фестивал.

Музикантът ще излезе на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център на 31 март от  19:00 часа като солист и диригент заедно с Оркестъра на Класик ФМ Радио. Специален варненски акцент в концерта ще е участието на Мартин Зайранов – носител на наградата на "Кантус Фирмус“ в конкурса "Млади виртуози“.

Шломо Минц е един от малцината, имали честта да свирят на цигулката на великия Паганини. Цигулар, виолист и диригент, той заема признато място на световния музикален Oлимп вече над три десетилетия. Роден е в Москва през 1957 г., учи цигулка в Израел при Илона Фехер, а след това специализира при легендарния Исак Щерн. На 16 години свири за първи път в "Карнеги Хол“ със Симфоничния оркестър на Питсбърг, учи и при Дороти Дилей в "Джулиард скул" в Ню Йорк. На 18 г. добавя към артистичните си изяви дирижирането и оттогава ръководи признати оркестри. Минц е очакван гост в най-добрите концертни зали по света, където свири с едни от най-изявените диригенти на нашето време като Серджо Челибидаке, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Карло Мария Джулини. Журира най-популярните конкурси за цигулари в Еропа и води майсторски класове по целия свят. През 2012 г. дава старта на уникален проект - първата онлайн музикална академия за млади цигулари.

Варненската публика ще чуе Шломо Минц с два от неговите коронни концерти – Й. С. Бах, концерт за цигулка №1 и №2. Ще прозвучат още Серенада за струнни от П. И. Чайковски и Симпъл симфони от Б. Бритън. Българският гастрол на Шломо Минц включва и концерт в София на 28 март, също в рамките на Европейския музикален фестивал.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама