Приеха Бюджет 2016 на Община Варна

13:24, 27 яну 16 25 483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като бе подложено на втори път на гласуване поради технически проблем – не сработи системата на гласуване, с 39 гласа "за”,  4 "против” и 3 "въздържал се” бе приет Бюджет 2016 на Община Варна. Финансовата макрорамка е в размер на близо 244 млн. лева, което е с 22 млн. по-малко от предходната година. Само петима от общинските съветници не присъстваха на днешната сесия.

Бюджетът бе подложен на гласуване след продължили близо 3 часа дебати, в които се включиха представители на основните политически сили в града. Според опозицията в местния парламент основният недостатък на финансовата макрорамка на общината е вероятността заложената приходна част от данъци да се окаже неизпълнима в пълния си обем. Според управляващото мнозинство обаче, Бюджет 2016 е много добре структуриран, балансиран и социално ориентиран, а данните от края на 2005 г. показват тенденция на увеличение при събераемостта на местните данъци.

37% от заложените средства са в сферата на образованието, което е адекватен отговор на факта, че през 2017 г. Варна ще е Европейска младежка столица. Важен акцент в разходната част на бюджета са заложените средства за социални дейност, както и за благоустройството на града. Предстои, след отварянето на оперативните програми през 2016 г., във Варна да се даде старт и на много нови проекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама