До месец решават делото на Мони срещу Здравната каса

13:22, 27 яну 16 25 810 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До месец съдия Галина Динкова от Административен съд Стара Загора ще се произнесе с решение по делото заведено от старозагорката Моника Михайлова срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която отказа лечение в чужбина на болната девойка.

„Нашето искане е съдът да отмени като незаконосъобразни изричен и мълчалив отказ на НЗОК и преписката да се върне на Здравната каса със задължителни указания на съда за съблюдаване на закона”, коментира адвокат Христина Николова, която защищава правата на Мони. Тя посочи още, че от НЗОК не са предоставили справка, от която да е видно, че лечението на Мони може да се осъществи в българска клиника, както твърдят от Касата.

Представителят на Здравната каса пък обясни, че исканията са незаконосъобразни и се позова на вътрешни правила, според които излезе, че в единия случай жалбата на Мони е преждевременна, а в другия закъсняла. Единият консултант се произнесъл, че диагнозата е малко вероятна и насочил към допълнителна консултация. Другият, на база изпратени документи, дал заключение, че диагнозата не изисква спешна операция. Оплакванията били неубедителни и такава интервенция можела да се направи в клиники в България, където е налице апаратура и опит. Никой обаче не посочва поименно клиника и клинична пътека, по която може да се извърши операцията у нас.

Припомняме, че Моника страда от рядкото заболяване кисти на Таров. За наложителната операция се обединиха много добри хора от Стара Загора и страната, които успяха да съберат средства за извършването й в клиника в Кипър. Сега Мони е по-добре, макар че се движи с инвалидна количка.

В съдебната зала тя се разплака, а след заседанието заяви, че е разочарована от държавата, защото е трябвало да търси дарения, за да получи адекватно лечение. „Надявам се на справедливо решение на съда”, каза още Моника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама