Отбелязаха 138 години от Освобождението на Омуртаг

13:19, 27 яну 16 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сто тридесет и осмата годишнина от Освобождението на Омуртаг бе отбелязана днес в града. Денят започна с панихида отслужена в църковния храм „Св. Димитър” от енорийския свещеник Красимир Андонов. След литургията присъстващите се отправиха към паметната плоча в градския парк, където преди години са погребани руските воини, починали в лазарет край Омуртаг.

Там бяха припомнени историческите събития от далечната 1878 г., когато в хода Руско-турската освободителна война градът е бил опожарен, а впоследствие спасен с настъплението на 11–та пехотна дивизия под командата на ген. Казимир Ернрот.

Празникът продължи с церемония по поднасяне венци и цветя в знак на признателност към саможертвата и подвига на воините освободители.

Част от проявите по повод Деня на град Омуртаг бе традиционният турнир по шах, който ежегодно се организира на 27 януари.

И през тази година той се проведе в гимназия „Симеон Велчев”. Участие в него взеха  ученици от 5 - 12 класове. На класиралите се на първо, второ и трето място бяха раздадени предметни награди осигурени от Общинска администрация.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама