Павлин Васков: Работодатели от Бургаска област подават жалби срещу конкуренцията

13:07, 27 яну 16 25 875 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Има случаи, когато работодател подава жалба срещу друг работодател, и двамата от един и същи бранш. Просто единият от тях е напълно изряден, а другият изцяло в сивия сектор на икономиката. Тука става дума за една груба нелоялна конкуренция. Това не е справедливо и не е честно, както по отношение на самите работодатели, така и по отношение на работниците, които не се осигуряват. Насърчавам подобни сигнали”, съобщи на пресконференция директорът на Дирекция „Инспекция по труда” Павлин Васков.

Той посочи, че част от насоките, които ще следва Инспекцията през тази година, се запазват същите като миналата. Ще бъде поставен акцент върху рисковите дейности като строителството, сезонната заетост, работата на непълнолетните лица и т.н.

„Новите моменти са еднодневните трудови договори, които бяха въведени пилотно през миналата година. Те вече са като утвърдена практика и ще се ползват и през тази година. Там ще имаме проверки на самите земеделски производители. Ще следим доколко и как ползват тези договори. Другото ново е това, което в момента тече като мини кампания, а именно списъкът, който ни е предоставен от колегите от НАП на фирми, които през миналата година са пропуснали да регистрират увеличението на минималната работна заплата”, каза още Васков.

По неговите думи, става въпрос за около 700 фирми на територията на Бургаска област, като всяка от тях е декларирала, че е изплатила на различен брой служители с 20 лева по малко, отколкото е трябвало да получат.

„При по-голямата част от проверените до момента фирми се оказа, че това е пропуск от страна на счетоводството, т.е. заплатите им са изплащани в нужния размер, но не е декларирана разликата от 20 лева. Така или иначе тези нарушения се отстраняват”, обясни директорът на Инспекцията по труда.

Общо 2934 проверки са били извършени в периода от 1 януари до 31 декември 2015 година на територията на Бургаска област. За същия период са проверени  2361 предприятия, в които са заети 101 627 лица.

В хода на извършените проверки са констатирани 10 111 броя нарушения, като 4017 от тях са по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, а 6062 – по трудови правоотношения. За отстраняване на нарушенията са били приложени общо 9998 броя принудителни административни мерки.

От 1 януари до 31 декември миналата година са съставени 508 акта. За същия период са постъпили 615 искания, сигнали и запитвания от граждани, ведомства, фирми и синдикати. Най-честите сигнали са във връзка с допускането до работа без сключен писмен трудов договор, неизплатени възнаграждения, задържане на трудови книжки и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама