БСП няма да подкрепи бюджета на община Шумен

12:58, 27 яну 16 / Политика 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските съветници от групата на БСП няма да подкрепят бюджета на община Шумен в така предложения му вид и преструктурирането на администрацията.

Това обявиха на пресконференция днес от “левицата”. Двете теми ще се разглеждат на утрешното заседание на Общинския съвет.

“В предложения бюджет има съществени пропуски и невъзможно изпълнение на приходната му част. Заложените средства за образование, култура, инфраструктура са малко и е видно, че няма как да се осъществят дейностите, свързани с тях и да се завърши нормално годината.

В разходната част на бюджета трябва да се вземат средства от едни пера и да се заложат в други, които са по-важни. Според нас закриването на дирекция “Инспекторат” не е аргументирано. Това звено е изградено добре и има своето място. Ако ръководството на общината търси съкращаване на средства, то начинът не е този. Има поне 25 местни наредби, чието изпълнение и контрол  е на “Инспектората”. Тук свата въпрос за това кои структури в администрацията ще поемат тези функции, а това не е казано ясно”. Така накратко обясни аргументите на БСП да гласуват против предложенията на администрацията за бюджета и новата структура на администрацията областният председател на “левицата” Тодор Тодоров.

На пресконференцията присъстваха общинските съветници Данаил Данчев, Иван Йонков, Венцислав Венков, Веселин Пенчев, Лили Петрова, Живка Тонева и Анатолий Стоянов.

Председателят на групата на БСП в местния парламент Данаил Данчев изрази учудване от заложената в приходната част на бюджета завишена събираемост на данък върху недвижимите имоти, без данъкът да се увеличава, намаляването на данъка върху превозните средства и др. “Това е похвално, но не се вижда механизма по който ще се случи това”, заяви Данчев. Той допълни, че е изненадан и от заложените приходи в размер на 4 млн. лв. от продажба на общинско имущество при положение, че ГЕРБ за водили предизборната си кампания в обратна посока.

Живка Тонева, която в предходния мандат бе заместник-кмет по култура и образование, заяви, че сумата от 530 хил. лв. заложена от таксите за детските градини “не кореспондира с никаква логика”.

“През последните години събираемостта от таксите за детски градини бе около 95%. При отчета за 2015 година сумата бе в размер на 455 хил. лв. Това са реалните пари, които могат да се съберат и през тази година. Децата намаляват, а това води до намаляване и на събираемостта на такси”, аргументира се Тонева. Тя похвали администрацията за идеята и да въведе нов софтуер в детските градини и ясли.

Според нея обаче заложените 2 млн и 20 хил. лв. с дофинансиране от 270 хил. лв. пари за издръжката на детските градини няма да е достатъчна.

“Досега при отчет сме били на сума от 2 млн. и 200 хил. лв. Сега предвидените средства няма да осигурят нормално функциониране на системата и ще се наложи актуализация”, смята Живка Тонева.

Тя допълни, че най-притеснителното е, че няма достатъчно заложени средства в “капиталовите разходи” за ремонти на детските градини.

Според Иван Йонков, който бе заместник-кмет на общината по Устройство на териториите, строителство и екология в предходното управление на Шумен, сумата от 151, 915 лева за ремонт на улици, в която не са включени улиците в селата, е нищожна. Според него със 150 хил. лв. може да се ремонтира основно само една улица.

Йонков посочи като пример пътя до пещера “Бисерна”, която трябва да бъде отворена през тази година, а до нея достъпът е ограничен.

“Пещерата е атрактивен туристически продукт, който може да се рекламира и използва. В момента достъпът до нея е ограничен и ако там не се изгради път, то туристи не могат да стигнат до пещерата с автомобил или автобус”.

Иван Йонков изрази притеснение, че не са заложени никакви пари за ремонт на улиците в селата, както и за четвъртокласната мрежа на територията на общината, която е около 150 км.

“Ще трябва да се търсят допълнителни средства за подобни дейности през цялата година. Бюджета все пак има резерви, но дори да се вземат заложените по-високи приходи от наеми, имущество, дивиденти и т.н. и те се насочат за ремонт на улици, то  средствата пак няма да са достатъчни”, каза Иван Йонков.

Веселин Пенчев обясни доводите на БСП да не приеме и предложеното преструктуриране на администрацията. Пенчев попита след закриването на дирекция “Инспекторат” кой ще упражнява контрол по опазване на обществения ред на територията на общината.  

“От предложения щат в администрацията не става ясно къде са тези служители, които ще отговарят за съставяне на актовете за административни нарушения. А само на база на тези актове кметът може да санкционира лицата, нарушили реда. От администрацията обясняват, че в длъжностните характеристика на част от служителите ще бъдат вписани подобни функции, но това е недопустим подход”, заяви Пенчев.

Общинският съветник попита и защо трябва да бъде закрит отдела по Закона за обществени поръчки, след като според закон общината трябва да има такова самостоятелно звено. Според съветниците от БСП закриването на този отдел ще доведе до и до сериозни проблеми в работата на администрацията.

Общинските съветници от БСП бяха категорични, че ако администрацията не се вслуша в предложенията им и те не бъдат обсъдени на заседанието утре, то те няма да подкрепят бюджета и преструктурирането на администрацията в този им вид.

От БСП обаче заявиха категорична подкрепа за друго предложения на сегашното управление – създаване на Общински предприятие по чистота.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама