Нов тип сгради влизат в безплатното саниране

12:18, 27 яну 16 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов тип сгради влизат в безплатното саниране. Това стана ясно след днешното заседание на Министерския съвет. С промените в обхвата на програмата като допустими за финансиране от началото на тази година се включват още два вида многофамилни жилищни сгради.

Първите са тези, които са строени по индустриален способ - ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство), ППП (пакетно-повдигани плочи), ЕПК (едроплощен кофраж), пълзящ кофраж и разновидностите им. Сградите трябва да са на три или повече етажа от минимум 6 до 36 самостоятелни апартамента.

Другият тип здания, които ще могат да кандидатстват за безплатно саниране, са масивни жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г. на три или повече етажа с шест или повече апартамента.

Предвидено е инвестициите за сградите да се приоритизира като се даде предимство за най-старите и големи панелни сгради, сгради с доказани сериозни конструктивни проблеми, застрашаващи живота на живущите в тях. При оценката на подадените заявления през 2016 г. общините трябва да третират с приоритет многофамилните жилищни сгради, строени по индустриален способ, като предимство се дава първо на сградите над 36 апартамента.

Изпълнението на дейности по сградите ще може да започне едва през 2017 г., след като са сключени договорите за целево финансиране и след като бъдат приключени дейностите по всички сгради със сключени договори за целево финансиране през 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама