Пловдивски търговци: Общината ни товари с нови такси

12:05, 27 яну 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Търговците в Пловдив недоволстват от нова наредба на Община Пловдив за реда и условията за извършване на търговия или услуги, която ще бъде разгледана на сесия утре.  Според тях новият документ не облекчава бизнеса, а го натоварва с допълнителни такси.

Друга от спорните точки е, че се въвежда задължение за получаване на разрешение за извършване на търговия и услуги в преместваеми обекти, които ще се издават от кмета Иван Тотев.  Пловдивският предприемач Димитър Лукарев заяви, че наредбата ще обхваща целия бизнес включително и търговците с частни имоти. "Реално общината ни вкарва в едни папки и може да ни контролира", допълни той.   

"Всеки който, иска да прави бизнес ще трябва да иска разрешение от кмета. Така хващат в капан целия малък и среден бизнес и го поставят в зависимост от управляващите т.е. от ГЕРБ", е становището на експерта Александър Константинов.  

По думите на недоволните Община Пловдив изземва функциите на агенцията за защита на потребителите и на агенцията по храните.   "Не е лошо до бъде съставена подобна наредба, но тази преповтаря закона за защита на потребителите. Буквално е преписана 1:1. Една наредба обаче трябва да допълва закона или да го разяснява", категорични са специалистите от бранша.

Наредбата противоречи и на закона за ограничаване на административното регулиране и контрола върху стопанската дейност. "Освен това има и член от Конституцията, според който частната собственост е абсолютно неприкосновенна", каза  юристът на гражданско движение за промяна "Възраждане" – Пловдив  Юри Стайков.

Предложението на предприемачите и членове на гражданско движение за промяна "Възраждане" – Пловдив е наредбата е да бъде оттеглена и да се проведе обществено обсъждане с участието на бизнеса.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама