Откриха Детски център за подкрепа „Зона ЗаКрила” в Шумен

11:44, 27 яну 16 25 666 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Детски център за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила” откриха в сградата на Комплекс за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) в Шумен.

Центърът е създаден от УНИЦЕФ България в партньорство с Община Шумен.

На официалното прерязване на лентата присъстваха представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде, зам. областния управител Селиме Кърджалиева, зам.-кмета по социалните въпроси д-р Светлана Маркова, шефът на полицията Илчан Расим и представители на КСУДС.

„Зона ЗаКрила” предоставя подкрепа на децата и техните семейства, преживели тормоз, неглижиране, експлоатация. Потърсилите помощ в комплекса получават цялостна грижа – от медицински преглед, през психологическа подкрепа, до представителство при участие на децата в съдебни и административни процедури и др.

Самият център разполага с 2 офиса за екипа, 2 помещения за деца и родители и синя стая за изслушване на децата, като обзавеждането за тях е подарено от водеща световна мебелна фирма.

„Центърът, който откриваме има за цел да улесни достъпа на деца до услуги, които са пригодени за тях и които ще предостави защита на деца, жертви или свидетели на насилие”, каза Мария Хесус Конде и допълни, че ще се предоставя и подкрепа за семействата на тези деца.

Тя допълни, че работата и подкрепата на децата и техните семейства ще се предоставя от специалисти както по време на този процес на доказване и съдебен процес и детето да успее да се възстанови след насилието.

„Важното е, че освен работата с деца, влиза и работата със семействата. От тях зависи как детето ще тръгне в живота. Надявам се децата, които попаднат тук да имат здрави крила и да поемат по пътя на живота”, каза зам.-кметът д-р Маркова.

„С особено внимание се обръщаме към децата, пострадали от насилие. Това е една възможност да доразвием практиките тук, защото ние стоим на добрата основа, която Комплексът е създал”, каза Даринка Янкова от Института по социални дейности и практики.

Консултацията на деца, преживели насилие и престъпления, ще се извършва от 6 души - психолози, юрист, медицинска сестра. Очаква се 100 деца да минават годишно през центъра.

Специалистите вече дори имат 5 случая на деца, обекти на визическо и сексуално насилие.

През 2014 г. УНИЦЕФ стартира кампания срещу насилието над деца. Благодарение набраните средства през годината и подкрепата на близо 23 000 месечни дарители, започват работа три пилотни Детски центъра „Зона ЗаКрила” в Монтана, София и Шумен  в подкрепа на деца и техните семейства, преживели насилие.

Годишната издръжка на центъра е предвидена да бъде в рамките на 130 000 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама