ВМРО иска оставката на министър Тодор Танев

11:28, 27 яну 16 / Политика 25 600 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивската организация на ВМРО настоява за незабавна оставка на министъра на образованието Тодор Танев. Това декларираха днес на пресконференция членове на ръководството на партията.

Според пловдивските воеводи предлаганите промени в учебните планове и съдържание са равносилни на национално предателство.

"Промените са немотивирани, защото няма ясно обяснение защо точно се налагат те", заяви регионалният координатор на ВМРО Александър Сиди. По думите му тези промени са политически мотивирани. "Министър Танев е съветник на Касим Дал много преди да стане министър, съветник е и на Корман Исмаилов по въпросите на образованието", каза още Сиди.

Той припомни, че това не е първият гаф на министър Танев. Според Сиди министърът е трябвало да си тръгне още когато стана рецензент на книгата на Ахмет Давутоглу и направи изявление, че българите трябва да са горди, че са били част от Османската империя.

Промяната на учебното съдържание се налага с цел да бъде променено съзнанието на българите, заявиха представителите на ВМРО. Според тях тя е скандална и министърът заедно с целия си екип трябва незабавно да подадат оставка.

"Крайно време е да се сложи край на експериментите в образователната система. Не е редно децата да са потърпевши от опитите на некомпетентните служители", заяви от своя страна Борислав Инчев, кмет на район "Южен". Областният координатор на ВМРО Стефан Послийски пък бе категоричен, че реформата в образованието е реформа по обезбългаряване на учебния материал и тази тенденция продължава от години. "В Министерството на образованието управлява ДПС", отсече Послийски.

"За пореден път България ще бъде унизена и приобщена. Политиците ни умишлено стават слуги на външни интереси", каза секретарят на ВМРО Камен Шишманов. От ВМРО - Пловдив, уточниха, че искането за оставка излиза първо от тях, но се водят разговори с националното ръководство, което ги подкрепя.

"Има механизми за действие на парламентарната група. Трябва да бъдат уточнени позициите на политическите партии в нея, след което могат да излязат с обща позиция. Убедени сме, че и лидерите на НФСБ и на ВМРО като част от Патриотичния фронт със сигурност не са съгласни с това, което се случва", заключи Александър Сиди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама