Учат студенти как да стрелят с автомат „Калашников” в Шумен

11:07, 27 яну 16 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Курс по начална военна подготовка ще стартира на 1 февруари във военния факултет „Артилерия, ПВО и КИС” в Шумен, съобщиха от пресцентъра на учебното заведение.

46 студенти са се записали за безплатното обучение. Финансовите средства, необходими за провеждането на курса са осигурени от дирекция „Управление на човешките ресурси“ на Министерство на отбраната.

Обучението включва придобиване на умения по физическа, строева, огнева подготовка. Студентите ще се научат да стрелят и разглобяват автомат „Калашников", ще получат и информация за различните видове оръжия за масово поразяване и защита от тях, видовете спасителни и евакуационни дейности, реда за действие при ситуации, възникнали вследствие на терористични актове и при масови безредици.

Младежите ще се научат и как да оказват първа медицинска помощ на пострадали при природни бедствия и аварии. Дисциплините, които ще се изучават по време на курса са ядрена, химическа и биологична защита, огнева и тактическа подготовка, спасителни и евакуационни дейности и др.

Индивидуална подготовка на студентите ще продължи до 16 февруари, след това ще се проведе практически  изпит на полигона в „Дивдядово” и теоретичен тест. Командир на батарея студенти по начална военна подготовка е капитан Йонко Христов

Обучението ще завърши с ритуал за полагане на военна клетва и връчване на удостоверения  на успешно завършилите студенти на 19 февруари.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама