Исканата оставка на ВСС е груба намеса в съдебната власт, заяви Миков

10:44, 27 яну 16 / Политика 25 742 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на БСП Михаил Миков заяви пред журналисти в парламента, че исканата оставка на ВСС от стана на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) е груба намеса в независимата съдебна власт, предаде репортер на София Topnovini.bg. Оставката беше поискана снощи от парламентарните групи на ГЕРБ и РБ, според които общественото доверие във висшия магистратски орган е изчерпано.

"Нашата позиция е ясна и през септември, и през юли, че ще се стигне до това. В момента се получава и институционална криза в отношенията между политическа, парламентарна власт и ВСС. Ще видим доколко съдебната власт може да отстоява независимостта си. Търси се изкупителна жерта за пред публиката", коментира лидерът на столетницата.

Той изрази учудване, че никой не поставя въпроса защо не е бил внесен отчетът на ВСС за 2014 година. "Той трябваше да се внесе до 30 май. Тук трябваше да се обсъждат нещата, а не със СМС-и. В дъното на скандалите много често има опити за прехвърляне на отговорности, изместване на реалните проблеми на съдебната власт и демокрацията, войната между институциите", поясни Миков. 

Докладът на Европейската комисия

"Това е тежка оценка за свършеното през последната година от правителството в областта на съдебната власт и борбата с корупцията. Отговорността е на първо място на правителството. То генерира законодателна инициатива, за да реализира политиките, ако има такива. Другото е да се експонират скандали, но то не дава нито реформи, нито прогрес. Зад политиката на Христо Иванов стои цялото правителство", подчерта той.

Според Миков трябва да се направи сериозен анализ на механизма, по който се изготвя документът, защото аргументите в него все едно са взети от медиите. "Показва и непознаване на процесите в съдебната власт. Така наречените експерти много често се влияят от този, който е по-близко до тях. Много пъти в годините в доклада са давани позитивни оценки за промени в законодателството, а после идват други експерти, които почват да критикурат това, което комисията е одобрила в предишни доклади", допълни Миков и подчерта, че докладът много често се влияе от политически настроения. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама