Въжен мост над р. Янтра в Русенско е опасен за преминаващите

10:42, 27 яну 16 25 996 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предприемане на незабавни мерки, във връзка с опасните въжени мостове, разпореди прокуратурата на  кметовете на общини от района на Апелативна прокуратура Велико Тръново. Проверката е по реда на надзора за законност и  се извърши по разпореждане на  Върховна административна прокуратура, съобщават от Апелатавна прокуратура Велико Търново.

Организацията на проверките е осъществена от окръжните прокуратури  и извършена съвместно с кметовете на общините чрез комисии, които са  инспектирали въжените мостове на територията на всички общини в петте области от района на Апелативна прокуратура Велико Търново. Проверени са всички съоръжения в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе.

Целта е да се установи състоянието на въжените мостове към момента и тяхната безопасност за  ползване. Проверката е установила 23 въжени моста, неотговарящи на техническите изисквания за безопасност. За всички констатирани неизправности прокуратурата на основание чл.145 от ЗСВ е изпратила предложения до кметовете на общини за вземане на незабавни мерки.

Два са въжените моста в област Русе. Опасност крие преминаването по въжения мост в над р. Янтра в с. Беляново, общ. Ценово. Дървената обшивка е прогнила, с отслабена носимоспособност, има корозия, на места заварките са скъсани. Мостът се ползва активно  от живеещите  в селата на  двата бряга на реката. От Община Ценово е направено  искане, за отпускане на финансови средства, но финансиране не е получено.

Прокуратурата  на основание чл.145 от ЗСВ, е  разпореди на кмета на община Ценово, да бъдат извършени незабавни действия, за осигуряване безопасността на жителите на двете села, чрез изграждане на преградни съоръжения и поставянето на предупредителни табели, недопускащи преминаването на хора, през въжения мост над река Янтра, поради недоброто му техническо състояние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама