Защо управляващите чакаха доклад от Брюксел, за да искат разпускане на ВСС, запита шефът на СГС

08:15, 27 яну 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не знам защо чак сега управляващите решиха да поискат разпускане на Висшия съдебен съвет, след като преди месец имаха възможност да го направят, но водещата група в парламента гласува съветът да довърши мандата си. Това каза в ефира на БТВ председателят на Софийски градски съд Калоян Топалов. Коментарът му е по повод искането за оставка на ВСС от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок. Очаква се днес съветът да реши дали ще подаее оставка.

„Сега се изкарзва ВСС виновен за всички проблеми в държавата. Защо трябваше да чакаме тази чернова на докалада на Европейската комисия? Защо трябва да вървим след събитията. И когато някой в Брюксел ни каже, че нещо не работи у нас ние чак тогава да се задвижим”, каза Топалов.

Той заяви, че подкрепя колегите си от ВСС, в това , че са се обявили „против вмешателството във въсшата съдебна власт”. По думите му обаче партиите, които поискаха разпускане на съвета са закъснели.

„Съветът се тресе от скандали, така че въпросът за съдбата на ВСС е сложен на масата отдавна. Това, което правим ние в Софискаия градски съда например, не зависи от докладите на Европейската комисия. Аз не чакакм доклади, за да предприемам съответните действия”, заяви наследникът на Владимира Янева.

Калоян Топалов коментира и отказа на инспекцията по труда да разгледа три искания на СГС за служители, които трябва да бъдат отстранени, тъй като няма достатъчно компетенция, за да заемат постовете си. Сред тях са съпругата на Яне Янев и съпругата на бившия вътрешен секретар Светлозар Лазаров.

„За мен е много интересно какъв е броят на отказите в инспекцията по труда годишно, тъй като ние искаме да освободим трима души, а ни беше отказано. В разговор с мои колеги от други съдилища разбрах, че инспекцията почти не дава подобни откази”, добави Калоян Топалов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама