ВСС решава дали да се разпусне

07:35, 27 яну 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет (ВСС) заседава днес и се очаква членовете му да дадат изявление по повод поисканата снощи оставка от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Представители на двете парламентарни групи дадоха извънредно изявление в сградата на парламента, като се обединиха около това, че магистратският орган трябва да се саморазпусне, тъй като обществото загубило доверието си в него. РБ заявиха позицията си в отделна декларация, тъй като имало още какво да добавят и да обсъдят с парламентарната им група. 

Днес трябва да станат ясни позициите на парламентарните групи на Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ, след като Красимир Каракачанов от ПФ заяви, че парламентарната им група получила декларацията на ГЕРБ в последния момент.

Според члена на ВСС Калин Калпакчиев, искането за разпускане на ВСС е димка за отклоняване на вниманието от доклада на Европейската комисия. Пред БНТ темата коментира и Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия, като посочи, че както ВСС не отправя призив към управляващите да подават оставки, така и те да не го правят.

Малко преди това пък някои от членовете на ВСС се събрали извънредно, научи София Topnovini.bg. Те обаче не поканили всичките си колеги на срещата.

Мандатът на магистратския орган изтича догодина и ако членовете му изпълнят призива на управляващите, те ще продължат да изпълняват функциите си, докато бъде приет Законът за съдебната власт. Той ще регламентира новия начин за избор на ВСС.

Днес ще бъде представен официално в Брюксел и докладът на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама