Търговци скачат срещу нова общинска наредба в Пловдив

07:15, 27 яну 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Търговците в Пловдив недоволстват от нова наредба на Община Пловдив за реда и условията за извършване на търговия или услуги, която ще бъде разгледана на предстоящата сесия в четвъртък. Една от спорните точки е, че се въвежда задължение за получаване на разрешение за ползване на място  общинска собственост за извършване на търговия и услуги в преместваеми обекти.

Разрешителните ще се издават от кмета Тотев или упълномощени от него лица. По думите на недоволните Община Пловдив изземва функциите на агенцията за защита на потребителите и на агенцията по храните, които също издават разрешителни за развиване на търговска дейност. "Освен това има и търговски закон", казват експерти от бранша.

Според предложението на кмета на Пловдив Иван Тотев предложеният проект на новия документ цели да бъдат преодолени недостатъците на действащата до момента нормативна уредба. Освен това се създават условия за административно регулиране и административен контрол върху стопанската дейност на територията на община Пловдив.  "Опитват се да контролират и да обхванат вече целия бизнес. Това е предпоставка за рекет", категорични са работещите в сферата.

За неспазване на разпоредбите на наредбата, проектът предвижда налагане на глоби на физическите лица в размер от 500 до 5 000 лева, а за еднолични търговци и юридически лица - имуществени санкции в размер от 100 до 50 000 лева.

Представители на пловдивските предприемачи и членове на гражданско движение за промяна "Възраждане" – Пловдив ще изнесат повече подробности на пресконференция днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама