Държавата позволява на олигарси да дерибействат на Витоша, твърдят природозашитници

21:25, 26 яну 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата позволява на олигарски да дерибействат на Витоша. Това смятат природозащитници от Коалицията от неправителствени и граждански групи "За да остане пририда в България" във връзка с двата инцидента през последната седмица - този, при който падна 5-годишно дете от кабинков лифт и друг, при който загинаха двама души заради лавина.

Според тях се е стигнало до този инцидент, тъй като лифтовете и терените за каране на ски в Природен парк Витоша не са предмет на концесия. Те посочват, че офшорната фирма „Витоша ски“ притежава само съоръженията, а терените за каране на ски наема от държавното горско предприятие. "Част от лифтовете (злополучния кабинков лифт „Симеоново – Алеко“, седалковата въжена линия „Бай Кръстьо – Голи връх“ и кабинков лифт “Княжево-Копитото”) й бяха продадени от Столична община по времето, когато премиерът Бойко Борисов беше кмет на София. Останалите лифтове и влекове на Алеко бяха приватизирани от държавата и впоследствие препродадени на „Витоша ски“, обясняват от коалицията. 

Те посочват, че е известно, че собственикът на лифтовете на Витоша има планове за съвсем нова огромна ски зона с лифтове и писти по различни трасета, но тя няма как да отговаря на законодателството – то поставя ограничения, за да опази природния парк от пълна урбанизация. "Нова ски зона и трасета обаче биха дали на собственика възможност да има пълен монопол, като държи лифтовете, ски училищата, заведенията за хранене и отдих и т.н.", уточняват от "За да остане природа в България". 

Те припомнят, че лавината, която падна на Стената над Алеко, е терен за ски. "Там има четири съоръжения – два влека и лифт „Романски“ на „Витоша ски“, и един държавен влек – „Заека“, на Министерство на спорта. Когато теренът се отъпква от машините за обработка на писти, вероятността да тръгне лавина се намалява значително", уверяват природозащитниците. 

Според тях, държавните институции нямат интерес казусът с неработещите съоръжения да бъде разрешен. "Министерство на спорта, което е собственик на влек „Заека“ го бе отдал под наем на Българска федерация ски, а тя - на присъдружната ѝ „Витоша ски“. Публична тайна е, че президентът на ски федерацията е собственик на почти всички лифтове на Витоша, както и на ски зона Банско. През време на злополучния наем съоръжението бе сериозно повредено. Спортното министерство обаче нито прекрати договора, нито задължи наемателя да оправи влека, а просто изчака края на наема. От тогава министерството не е дало нито лев, за да бъде поправен лифтът и децата да могат да се учат да карат ски на приемливи цени", поясняват още те. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама