Искането за оставка на ВСС е димка заради доклада на ЕК, казва Калин Калпакчиев

19:26, 26 яну 16 25 695 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Искането за разпускане на Висшия съдебен съвет (ВСС), направено от ГЕРБ и Реформаторския блок, е димка за отклоняване на вниманието от доклада на Европейската комисия, смята членът на кадровия орган Калин Калпакчиев.

“Целта на призива е да се създаде гръмовна новина, която да отклони вниманието от отговорностите за доклада на ЕК и да се говори само за ВСС”, каза той, цитиран от “Дневник”.

По думите му, така се цели да заглъхнат и въпросите за отговорността на парламента, който промени съотношението на квотите в бъдещия ВСС (и даде превес на прокурорите - б.а., заради което Христо Иванов хвърли оставка, а ДСБ мина в опозиция), което е отбелязано в доклада в негативен контекст.

Цели се, твърди още Калпакчиев, да не се коментира и отговорността на правителството, което има законодателната инициатива да внася проектозаконите и чиито представители, включително премиерът, са част от последните скандали, също споменати в доклада. Както и да се замъгли отговорността на прокуратурата за качеството на разследванията за корупцията във високите етажи и за постигане на присъди, която също фигурира в доклада.

Темата коментира и Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия. "Както ВСС не отправя призив към управляващите да подават оставки, така и те да не го правят", каза той пред БНТ. По думите му промените на Конституцията предвиждат ВСС да си изкара мандата и е даден 3-месеч срок, през който да се приемат промените в Закона за съдебната власт.

"Когато се тръби за върховенство на закона и независимост на съдебната власт, призовавам народните представители да спазват нормите, които сами са приели", заяви Тодоров и уточни, че изразява лично мнение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама